הוראות התקנת דשא סינטטי לגינה
עשו זאת בעצמכם בחמישה שלבים
אם החלטתם להתקין דשא סינטטי בגינה בשיטת DIY עשו זאת בעצמכם אז הגעתם לעמוד הנכון! חברת דשא קבוע, הכינה עבורכם את המדריך המקיף ביותר להתקנה עצמית של דשא סינטטי בגינה. התקנת דשא סינטטי מתבצעת בחמישה שלבים עיקריים. לפניכם הוראות התקנה מפורטות. בתחתית העמוד תמצאו רשימה מסודרת של חומרי ההתקנה וכלי העבודה שתצטרכו למלאכת ההתקנה.
- שלב 1הכנת המשטח
- שלב 2יצירת התשתית
- שלב 3פרישת המרבדים
- שלב 4התאמה והדבקה
- שלב 5קיבוע והברשה
ריסוס – במקרים בהם קיימים דשא או עשביה בשטח ההתקנה, יש לרסס את האזור בקוטל עשבים ולהמתין בין שבוע לעשרה ימים עד שיתייבש המשטח ויהפוך לצהוב. ניתן גם לבצע חפירה עד השורשים של הדשא ובכך לחסוך את ההמתנה הארוכה. ישנם קוטלי עשבים רבים בשוק כאשר הידועים בהם הם ראונדאפ וטייפון. יש לקרוא את ההוראות היטב לפני השימוש ולמגן את עצמכם כי מדובר בחומרים רעילים.
חישוף השטח – בהתקנה תקנית של דשא סינטטי, יש לפזר שכבת חצץ שומשום בגובה 5 ס"מ בממוצע. לעיתים, לפני פיזור החצץ יהיה צורך בחישוף השטח שהוא למעשה הוצאת אדמה עודפת. המטרה של החישוף היא להשוות בין הגובה של הדשא הסינטטי עם המשטח אשר איתו הוא גובל (לדוגמא, ריצוף, דק עץ, פרקט, שיש וכדומה).בכל התקנה, מידת החישוף משתנה בהתאם לסוג הדשא הסינטטי אשר מותקן במקום ותוואי השטח של הגינה. לפני שניגשים למלאכת החפירה מומלץ להרטיב את האדמה לילה לפני על מנת שהאדמה תהיה רכה ומלאכת החפירה תהיה קלה יותר.
לאחר שמלאכת החפירה הסתיימה, יש להקפיד על כך שהאדמה תהיה יבשה לפני שניגשים לשלב הנחת התשתית. החפירה יכולה להתבצע ידנית או בעזרת כלי ממונע כמו: מחפרון, בובקט או טרקטור בהתאם לגודל השטח, תוואי השטח ודרכי הגישה למקום.
ניקוי השטח – יש לנקות את שטח ההתקנה באופן יסודי מעצמים לא רצויים כגון: אבנים, עשביה, שורשים וכדומה. אם לא ננקה את השטח לפני פרישת התשתיות אז אנו עלולים לחוש בדריכה את העצמים מתחת למרבד. זו הסיבה שמומלץ מאוד להשתמש בחצץ שומשום נקי לתשתיות ולא בחצץ גס המכיל לעיתים גם פסולת בניין.
תיחום השטח – יש לתחום את שטח ההתקנה באמצעות תוחמי דשא סינטטי על מנת שלא תהיה זליגת חצץ לצדדים. תוחם השטח מייצר מסגרת לגינה ושומר את תשתיות החצץ עמידות לאורך שנים. יש מגוון רחב של תוחמים, המיוצרים מחומרים שונים ומשונים. התוחם הנפוץ ביותר הוא תוחם אמריקאי עם ראש מעוגל המיוצר מפלסטיק יצוק. הוא חזק, גמיש וניתן לעיצוב בצורות מגוונות. תוחמי דשא סינטטי נוספים ניתן למצוא בדמות אדני רכבת, אבני טרסה, חלוקי נחל מחוזקים עם בטון ותוחמי ברזל. יש לקחת בחשבון שבמקרים בהם עולים גובה משמעותי אז יש להגביה גם את הצד של הערוגה באדמה גננית בהתאם.פיזור והידוק מצע שומשום – מפזרים בשטח ההתקנה שכבה בעובי 5 ס"מ של חצץ שומשום (חצץ דק). 5 ס"מ הינה שכבה ממוצעת המומלצת להתקנה תקנית. ניתן כמובן גם להשתמש בשכבה עבה יותר, לפי הצורך בשטח לשם השוואת גבהים. חשוב לציין, אם תרצו לבצע השוואת גבהים גדולה יותר, יש להשתמש אך ורק בחצץ שומשום ולא לערבב אותו עם אדמה. לאדמה לוקח זמן להתהדק (בין שנתיים – לשלוש) אם תפזרו אדמה חדשה ועליה תפזרו את החצץ עלולות להיווצר לכם שקיעות חמורות בשטח וקריסת תשתיות במרוצת השנים.
יוצרים שיפוע של 1% לחלק החיצוני של הגינה לעבר נקודות הניקוז. לפני ההידוק יש להרטיב את החצץ ולאחר מכן יש לפלס אותו ולהדק באמצעות מהדקת ממונעת (ג'בקה). גובה המשטח המרבי לאחר ההידוק יהיה עד סנטימטר אחד מתחת לגובה הסופי (גובה אפס). שימו לב, גובה אפס יחושב מגובהה של יריעת הבסיס ולא גובה הסיבים.
ישנם מתקינים אשר משתמשים במצע מהודק ומעליו מפזרים שכבה דקה של חצץ שומשום. למצע מהודק יש יתרון שהוא הופך את המשטח למקשה אחת ממש כמו בטון וכך תוואי השטח פחות משתנה במהלך השנים. החיסרון הגדול ביותר שלו שהוא אינו מאפשר ניקוז מים מרבי כפי שחצץ שומשום יאפשר בגינתכם. המלצתנו היא להשתמש בחצץ שומשום, מכיוון שלא נרצה להיתקל במצב שגינתנו מוצפת בחורף. אם מדובר בשטח פתוח עם שיפועים חדים אז ניתן לשקול את השימוש במצע מהודק.
יריעה גיאו-טכנית – פורשים יריעה גיאו-טכנית על החצץ המהודק את היריעה מותחים ומקבעים עם מעט מסמרים מגולוונים. אין צורך לנעוץ הרבה מסמרים, מכיוון שלאחר פרישת מרבדי הדשא הסינטטי ננעץ גם כך מסמרים רבים אשר יחדרו את היריעה. היריעה הגיאו-טכנית נחשבת כעבה ואיכותית יותר אך ניתן גם להשתמש ביריעות כמו פלריג ויוטה המוכרות מתחום הגינון. שימו לב, היריעה הגיאו-טכנית הינה יריעה אוורירית וחדירה למים אז אין חשש להתקינה אם אתם חוששים מבעיית ניקוז העלולה להיווצר בעונת הגשמים. פרישת היריעה נועדה לתת לדשא הסינטטי שכבת הגנה נוספת ולמנוע צמיחת עשבים שוטים מתחת למרבד.
תכנון הפרישה – מומלץ למדוד את השטח במדויק ולשרטט את צורת הגינה ומידותיה. תכנון נכון של פרישת המרבדים, יאפשר לכם לבצע עבודה מדויקת יותר, לחסוך בזבוז של חומר גלם מיותר ולבצע התקנה עם מספר מועט של מרבדים.
דשא סינטטי מיוצר לרב ברוחב של 2 מטרים או 4 מטרים ואורך עד 25 מטר לפי דרישה. יש כיום גם סוגי דשא סינטטי המיוצרים ברוחב של 3 מטרים. מומלץ תמיד לתכנן את פרישת המרבדים כך שכמות החיבורים בשטח תהיה מועטה ככל הניתן. במקומות בהם יש בעיות גישה חמורות, מומלץ להשתמש בגלילים של 2 מטר רוחב מכיוון שהם קלים יותר לשינוע.
פרישת הדשא הסינטטי – פורשים את יריעות הדשא הסינטטי כאשר הסיבים פונים לאותו כיוון לאורך כל המשטח. עניין זה חשוב על מנת ליצור אחידות במראה בין היריעות. אם תבצעו פרישה אורכית ורוחבית באותו שטח, תוכלו לשים לב בבירור שיש הבדל משמעותי בגוון של המרבדים כאשר הם אינם פונים לאותו כיוון.
חיתוך המרבדים – חותכים את מרבדי הדשא הסינטטי על פי תוואי השטח. החיתוך יתבצע באמצעות סכין כריש שהיא סכין יפנית איכותית עם להב משונן כמסור ומכאן נובע שמה. החיתוך של המרבדים מבוצע תמיד מהחלק האחורי של הדשא הסינטטי לא מכיוון הסיבים.
חיתוך מכיוון תשתית הדשא הסינטטי, יאפשר לנו ביצוע של חיתוך מדויק יותר ואינו יפגע בסיבים בעת החיתוך. סכין החיתוך מאפשרת לנו לחתוך את המרבדים גם בצורות אי סימטריות כנדרש בפרויקט. אם אתם צרכים לחתוך דשא סינטטי מסביב לעץ, מתקן משחקים או כל עצם אחר. פשוט חתכו את המרבד בקרבת אותו עצם, לאחר שתצמידו את הדשא הסינטטי לאזור הדרוש עברו להליך הקיבוע.
התאמה – שלב זה נוגע למשטחים בהם יש יותר מיריעה אחת ויש לאחדם בשטח. לאחר שפרשתם את הדשא הסינטטי על משטח ההתקנה, עלינו לבצע התאמה.
כלומר, עלינו לוודא כי שתי יריעות הדשא הסינטטי שנרצה להדביקן יחדיו, צמודות אחת לשנייה באופן בו אין רווח בניהן. הטכניקה הבטוחה ביותר לביצוע התאמה מדויקת, היא להצמיד את היריעות ככל הניתן אחת לשנייה באופן שהן יהיו חופפות – לאחר שהגענו לתוצאה הרצויה, יש לקבע אותן במעט מסמרים על מנת שלא יזוזו.
אם הדשא הסינטטי מגיע עם שוליים בצדדיו, עלינו לחתוך אותם קרוב ככל הניתן לתפר. החיתוך יבוצע באופן שהתפר לא ייפרם אך גם לא ישאיר שוליים רחבים מידי בצדדיו שיקשו עלינו את ביצוע ההתאמה.
יש לזכור כי המטרה הסופית היא להכין את המרבדים לקראת ההדבקה. לכן, יש לשים לב שהיריעות חופפות בפס החיבור וכי אינכם רואים רווח בניהן. חשוב להימנע ממצבים בהם יריעות הדשא הסינטטי עולות אחת על השנייה או ממקרים של רווחים גדולים מדי – רק לאחר שהגעתם לתוצאה הרצויה עברו לשלב ההדבקה.
הדבקה – ישנם מספר רב של דבקים להתקנת דשא סינטטי, הדבק שאנו ממליצים עליו הוא חד רכיבי כך שאינו דורש ערבוב או הכנה מיוחדת ומגיע בבקבוק לחיץ אשר מקל מאוד על מלאכת ההדבקה. מומלץ מאוד להשתמש בכפפות ואמצעי מיגון כנדרש.
את הליך ההדבקה נבצע במספר שלבים: נקפל את שולי יריעות הדשא הסינטטי, ניתן להניח עליהן חפץ כבד או לקבע אותן במעט מסמרים על מנת שלא יזוזו בזמן הליך ההדבקה.
פורשים רצועת הדבקה (פוליאסטר PVC) בין שני המרבדים אותם נרצה להדביק. פרישת פס ההדבקה יתבצע בין שני המרבדים, כאשר חצי ממנו מתחת למרבד אחר וחצי ממנו מתחת למרבד השני. יש לוודא כי פס ההדבקה מונח לאורך כל המשטח אותו אנו מעוניינים להדביק.
יש לקבע את רצועת ההדבקה לקרקע עם מספר מסמרים מגלוונים על מנת שהיא לא תתקפל לנו בעת ההדבקה. נמרח על פס ההדבקה שכבה דקה של דבק ונמרח אותה באמצעות שפכטל או חתיכת קרטון.
לאחר ההדבקה יש להדק את שני הצדדים של יריעות הדשא הסינטטי ולדרוך בעדינות על השטח המודבק. הדבק יתייבש בממוצע לאחר 20 דקות. חשוב ביותר! אין לבצע הדבקה על משטחים מאובקים, מלוכלכים או רטובים. יש לשים שכבה דקה של דבק מכיוון שלדבק יש נטייה להתנפח במגע עם אויר. ניתן להוסיף שכבת דבק נוספת אם הדבק לא נתפס כמצופה.
מומלץ להימנע מהרטבת המשטח ב-24 השעות הראשונות לאחר ביצוע ההדבקה! לאחר מכן יש לקבע את החיבור עם מסמרים מגולוונים משני הצדדים של החיבור – על כך נפרט בשלב הבא.
קיבוע הדשא לאדמה – קיבוע דשא סינטטי נעשה בעזרת יתדות מגולוונים בחום אשר אינם מחלידים במגע עם מים. ננעץ את המסמרים בשטח העוקף, כלומר במסגרת של הדשא הסינטטי במרחק של אצבע מקצה המרבד.
נעיצת המסמרים תתבצע במרחק של 10 עד 15 ס"מ בין מסמר למסמר לאורך היקף המשטח.נעיצת המסמרים תתבצע באמצעות פטיש בנאים המצוי בכל בית, יש לוודא כי ראש המסמר אינו תופס את סיבי הדשא הסינטטי בהליך הקיבוע.
מילוי חול סיליקט – אם רכשתם דשא סינטטי הדורש מילוי חול, יש לפזר חול סיליקט על סיבי הדשא הסינטטי ולהברישם עד אשר החול נספג בקרקעית. דגמי הדשא הסינטטי של חברת דשא קבוע אינם דורש מילוי חול סיליקט ובכך חוסכים בעלויות טיפול ואחזקה לאורך השנים. מילוי חול סיליקט נהוג כיום בעיקר בהתקנת מגרשי כדורגל מקצועיים וכמעט ולא משתמשים בו לצרכי גינון.
הברשה – מברישים את סיבי הדשא הסינטטי נגד כיוון הסיבים. בהתקנה מקצועית משתמשים במברשת חשמלית אך גם מטאטא כביש או מברשת קשה יעשו את העבודה. הליך ההברשה חשוב ויש להקפיד לבצע אותו היטב. הדשא הסינטטי מגולגל במפעלים על גליל קרטון בלחץ ולכן כשנתקינו הוא יראה לנו שכוב וסיבי הדשא הסינטטי יראו לא אטרקטיביים במיוחד תחילה. לאחר הברשה נמרצת, סיבי הדשא הסינטטי יפתחו ויהיו זקופים ויקבלו מראה טבעי של דשא. מומלץ לחזור על הפעולה מפעם לפעם, לפי הצורך על מנת לשמור על מראה נקי ורענן של המרבד.
שימו ♥: הקפידו להשתמש אך ורק באביזרי התקנה תקניים. אביזרי התקנה שאינם מיועדים להתקנת דשא סינטטי עלולים לפגוע באיכות המוצר ובטיב ההתקנה.
כלי עבודה מקצועיים
הרשימה המלאה
סכין חיתוך מקצועית
סכין כריש היא בעצם סכין יפנית איכותית עם להב מסור. הסכין מאפשרת חיתוך והתאמה מדויקים של מרבדי דשא סינטטי לפי תוואי השטח. מומלץ לרכוש מספר להבים להחלפה במקרים של התקנות גדולות ובשטחים עם צורות אי סימטריות.
פטיש איכותי
הפטיש ישמש אותנו בהליך הקיבוע של מרבדי הדשא הסינטטי למשטח האדמה. מומלץ לבחור בפטיש איכותי, שיעמוד בעומס החבטות של המסמרים הננעצים באדמה. ושיש לו חולץ מסמרים בחלקו האחורי למקרה שנצטרך לבצע תיקונים בעת ההתקנה..
מטר מדידה
מטר או סרט מדידה חשובים מאוד לתכנון פרישת המרבדים והכנת השטח. לפני שאנו ניגשים בכלל למלאכת ההתקנה, עלינו למדוד את המשטח בו יותקן הדשא הסינטטי. לאחר שנבין באילו מידות רוחב מרבדים נשתמש וכמה תשתיות חצץ נצטרך נוכל לגשת למלאכה עצמה.
כלי הברשה
בסוף ההתקנה יש להבריש את סיבי הדשא הסינטטי על מנת לפתוח את הסיבים שיישארו זקופים ויזכו למראה טבעי. מתקינים מקצועיים לרב ישתמשו במברשת ממונעת על מנת לחסוך בזמן אך ניתן לבצע את אותה הפעולה עם מברשת קשיחה או מטאטא כביש.
כלי גינון
כלי הגינון שנצטרך למלאכת ההתקנה הם: מגרפה, את חפירה ומעדר. כלי הגינון יסייעו לנו לבצע הכנה נכונה של השטח; סילוק אבנים, שורשים, יישור בורות וחפירת אדמה. לאחר פרישת תשתיות החצץ ניישר את השטח ונחליק אותו באמצעות הכלים.
בלה (שק גדול)
שק גדול של תחום הבניין מכונה בלה או BIG BAG באנגלית והוא משמש לאספקת חומרי בניין כמו: חצץ, חול, אדמה, אבנים, חלוקי נחל ועוד. בהתקנה נשתמש בבלות לפינוי אדמה עודפת או פסולת ולאספקת תשתיות החצץ לשטח ההתקנה באמצעות מנוף.
ג'בקה מהדקת ממונעת
מהדקת ממונעת או ג'בקה בשפת הקבלנים חשובה מאוד להליך ההתקנה על מנת לקבל משטח ישר ואחיד. לאחר פיזור חצץ השומשום נשתמש בג'בקה ליישור ושיטוח המשטח וכך נקבל תשתית ישרה ומהודקת המאפשר חלחלו מהיר של מי הגשמים.
מוט ברזל או קרש
אם אתם רוצים להגיע לתוצאה מושלמת של יישור השטח אז מומלץ להשתמש במוט ברזל או קרש באורך של מטר \ מטר וחצי. באמצעות הקרש תוכלו להחליק את תשתית החצץ בפינות ואזורים שהמהדקת מתקשה להגיע אליהם.
אביזרי התקנה תקניים
ישירות מהיבואן
הדרכה מקצועית חינם!
הדרך הטובה והבטוחה לבצע התקנה עצמית
אם יש לכם ידי זהב ואתם תמיד מבצעים פרויקטים בעצמכם אז אנחנו פה בשבילכם. התקנת דשא סינטטי בגינה יכולה להיות קלה, אם מבצעים אותה נכון שלב אחר שלב. אנחנו מזמינים אתכם למחסני החברה של דשא קבוע – נציגנו ישמחו לתת לכם הדרכה מקצועית ולענות על כל שאלותיכם. איך מתחילים?
1. מבצעים מדידה מדויקת של שטח ההתקנה ומשרטטים סקיצה של מבנה הגינה.
2. צלמו מספר תמונות בטלפון הנייד – כך נוכל להבין את תוואי השטח ומה דרוש לכם כדי להתחיל את הפרויקט.
3. רשמו "דשא קבוע" ב-WAZE והגיעו אלינו למחסני החברה.
4. שותים כוס קפה עם נציגנו ומקבלים הדרכה מקצועית על הליך ההתקנה, אביזרי ההתקנה הדרושים ובוחרים את סוג הדשא הסינטטי המתאים עבורכם.
חברתנו מייבאת דשא סינטטי, במבחר הגדול ביותר בישראל. אנו מזמינים אתכם להתרשם בתצוגה של החברה מדשא סינטטי, המותקן בתנאי שטח אמיתיים. אצלנו, תוכלו לקבל משלוח, הדרכה ואת כל אביזרי ההתקנה במחירים ישירים מהיבואן לצרכן. נשמח לעמוד לשרותכם!
שאלות נפוצות
תשובות לשאלות ששאלתם אותנו
זה תלוי מאוד במבנה של השטח ומידות האורך והרוחב של הגינה. דשא סינטטי מיוצר ברוחב של 2\3\4\5 מטר ואורך עד 25 מטר בכל גליל. אם הגינה שלכם מרובעת או מלבנית והרוחב המקסימאלי לא עולה על 5 מטר אז סביר להניח שניתן להתקין דשא סינטטי במרבד אחד. ברב הגינות יש צורך בשימוש במספר מרבדים ואין עם כך בעיה כלל. פשוט משתמשים בפסי הדבקה ומחברים בין מספר מרבדים יחדיו בקלות.
בדרך כלל גינות של עד 60 מ"ר ניתן להתקין ביום אחד עד יומיים אך זה מאוד משתנה משטח לשטח. אם עבודות ההכנה מקיפות יותר כמו: חפירה, ניקוי עשביה, סחיבה ידנית של חצץ וכו' אז הליך ההתקנה יכול להתארך לפי הדרישות בשטח. בשטחים גדולים מ-100 מ"ר התקנה יכולה גם לקחת מספר ימים.
אם אתם רוצים לדעת כמה עולה התקנת דשא סינטטי אז צריך להבין מה היקף העבודה, החומרים ודרכי הגישה לאזור ההתקנה. המחיר הבסיסי למ"ר נע לרב בין 100-140 ש"ח – יש לקחת בחשבון שמחיר ההתקנה יכול להיות גבוה יותר במקרים בהם יש לבצע חפירת אדמה, לשנע את החצץ עם מנופים ארוכים מ-12 מטר ולנקות את המשטח מצמחיה או עצמים לא רצויים. אנחנו ממליצים לשלוח לנו תמונות של השטח בוואטאפ העסקי שלנו או בדוא"ל לקבלת הצעת מחיר ראשונית.
פיזור חצץ שומשום צריך להתבצע בעובי של 4-5 ס"מ מינימום לאורך המשטח. התחשיב הוא בלה אחת לכל 10 מ"ר שטח בממוצע. כמובן שניתן גם לפזר שכבת תשתית שומשום גבוהה יותר לפי הדרישות בשטח.