בעשורים האחרונים, דשא סינטטי הפך להיות מוצר מוביל ומבוקש בתחום הגינון והלייף סטייל בשל יתרונותיו הרבים כחלופה דלת תחזוקה ואסתטית לדשא טבעי לחצרות ומרפסות כאחד. הרכות שלו, המראה הטבעי והיכולת שלו לעמוד בתנאי מזג אוויר קשים הופכים אותו לבחירה מועדפת עבור בעלי גינות רבים. במאמר זה נדריך כיצד לבצע התקנת דשא סינטטי בחצר הבית שלך, ונספק את כל המידע הדרוש ליצירת חצר שופעת וירוקה הדורשת תחזוקה מינימלית.
הערכת השטח והיקף העבודה
לפני שנצלול לתהליך ההתקנה, חשוב להעריך את היקף העבודה בחצר. שימו לב לכל מכשול, פסולת, שורשי עצים מדרונות או בעיות ניקוז שעלולים להשפיע על ההתקנה. נקו את האזור מכל עצם לא רצוי. חשבו את כמות החצץ שאתם צרכים לפי בלה אחת לכל 10 מ”ר אם נרצה גובה של 4 ס”מ בממוצע – אין צורך ליישר את הקרקע מראש מכיוון שניתן ליישרה באמצעות פיזור חצץ השומשום לאורך המשטח.
רכישת חומרים וכלי עבודה
כדי להתקין דשא סינטטי בהצלחה, נזדקק לכלים ולחומרים הבאים:
כלים מומלצים: סרט מדידה, פטיש, ג’בקה (מהדקת ממונעת), סכין חיתוך מקצועית, מטאטא לדשא סינטטי, מקוש, את חפירה, כפפות עבודה.
חומרים מומלצים: דשא סינטטי איכותי, מסמרים מגולוונים, תוחם, פס הדבקה, דבק, יריעה גיאוטכנית.
מדידה ותכנון
יש למדוד את השטח שבו נרצה להתקין את הדשא הסינטטי. השאירו כמה סנטימטרים נוספים סביב ההיקף לחיתוך (מומלץ תמיד להוסיף 20-30 ס”מ אקסטרה). המדידה חייבת להתבצע כאשר כיוון הסיבים פונים תמיד לאותו כיוון.
אין לבצע פרישה הפוכה של שתי וערב מכיוון שצבע הדשא הסינטטי יראה לכם שונה בתכלית גם אם נתקין את אותו דגם בדיוק. מגלגלים את הדשא הסינטטי וחותכים אותו לפי המידות, תוך הקפדה על התאמה מדויקת לפי קווי המתאר של השטח.
אספקת התשתית לשטח
יש להזמין חצץ שומשום עם משאית מנוף על מנת שתוכל להכניס את החצץ לתוך הגינה. אם למנוף אין גישה לגינה אז ניתן להשתמש בשירותה של משאבת חצץ או לסחוב את החצץ ידנית עם מריצות. שימו לב, מדובר בעבודה פיזית קשה שתארך שעות רבות. לכן, מומלץ תמיד להשתמש במנופים או משאבות גם אם העלות תהיה גבוהה יותר.
פיזור התשתית
יש לפזר את חצץ השומשום לאורך המשטח ולוודא כי המשטח מוחלק ומיושר. ניתן להשתמש במוט ברזל או מגרפה על מנת לפזר את התשתית בצורה אחידה לאורך המשטח. יש לוודא כי כל השטח מכוסה וכי אין בורות או מכשולים כמו שורשים או גזעי עצים העלולים לפגוע באיכות התשתית.
הידוק התשתית
משתמשים במהדקת ממונעת, הידועה בשמם של הקבלנים ג’בקה על מנת להדק ולדחוס את התשתית לקרקע. מומלץ מאוד לא לוותר על הליך זה גם אם אין ברשותכם ג’בקה ניתן לשכור אותה בחניוית חומרי בניין ב-200-300 ש”ח ליום. הליך ההידוק הוא חשוב ליצירת תשתית אחידה וישרה לאורך שנים.
פורשים את המרבדים
מתחילים בפרישת המרבדים כאשר הסיבים פונים לכיוון הבית. איך יודעים זאת? מוודאים שהסיבים נשכבים לכיוון של הבית. למה זה חשוב? באופן זה הדשא הסינטטי יראה טבעי יותר והמראה שלו יהיה חי יותר. חשוב לוודא כי הפרישה מתבצעת תמיד לאותו כיוון. אין להפוך את כיוון המרבדים גם אם זה נוח לכם יותר מבחינת המידות של השטח.
חיתוך הדשא הסינטטי
המרבדים נחתכים בקלות באמצעות סכין כריש, שזו בעצם סכין יפנית עם להב משונן המזכיר שיני כריש ומכאן הסכין קיבלה את שמה. החיתוך של המרבדים תמיד יתבצע מגב המרבד ולא מהכיוון של הסיבים. כך נוכל לחתוך את הדשא הסינטטי בצורה מדויקת ולהתאימה לשטח עם טעויות מינימליות.
קיבוע עם מסמרים
קיבוע הדשא הסינטטי יתבצע על ידי דבק או מסמרים מגולוונים. אם מדובר במשטח אדמה אז יש לקבע את המרבדים באמצעות מסמרים מגולוונים שאינם מחלידים בקלות בתנאי חוץ. יש לנעוץ את המסמרים כל 10-15 ס”מ במסגרת של הדשא הסינטטי ובין חיבורים אם קיימים כאלו.
פס הדבקה וחיבורי תפר
אם עליכם לחבר בין שני מרבדי דשא סינטטי אז יש להשתמש בפס הדבקה PVC שמאחד בין שני המרבדים למשטח אחיד ורציף. יש שני סוגי פסי הדבקה: פס הדבקה (דביק) שיש לו דבק מובנה או פס הדבקה (לא דביק) שיש לרכוש דבק בנפרד ולהדביקו באמצעות מריחה. אנו ממליצים לרב על פס ההדבקה הדביק כי הוא יותר סלחן במקרים של טעויות בהדבקה ואם אתם לא אנשי מקצוע מיומנים המעוניינים לבצע התקנה עצמית.
שימוש בדבק
אם אתם מתקינים דשא סינטטי על משטח קשיח כמו ריצוף, בטון, דק או יריעות ביטומניות אז אתם זקוקים לדבק. לא ניתן להשתמש במבמרים מגולוונים על משטחים קשיחים. במקרים של התקנה על משטח קשיח השתמשו בדבק במגרות של המרבדים לקיבוע למשטח. בחיבורים יש להשתמש בפסי הדבקה כפי שהסברנו בפיסקה הקודמת.
הברשת הדשא הסינטטי
בתום ההתקנה יש להבריש את הדשא הסינטטי על מנת לפותח את הסיבים ולהעניק להם מראה טבעי יותר. הדשא הסינטטי מגולגל במפעלים בלחץ גדול וזו הסיבה שהמראה שלו שכוב בתחילה. על מנת לתת לו מראה טבעי יותר השתמשו במטאטא לדשא סינטטי או מברשת ממונעת אותה ניתן לשכור בחנויות לחומרי בניין או השכרת ציוד לגינון.